Vrei să achiziționezi un geam termopan și fișa tehnică a acestuia te-a băgat în ceață? Citește mai departe, informează-te și apoi vei putea face alegerea cea mai potrivită. Ți-am pregătit un articol în care vei afla tot ce trebuie să știi când cumperi termopane.

Pentru a putea analiza diferite oferte este important să acorzi atenție următoarelor date tehnice și coeficienți:

Adâncimea constructivă / garnitura de contact  sunt două caracteristici importante pentru performanța termică și fonică a geamului termopan.

Adâncimea constructivă se referă la lățimea profilului și poate varia de la 60 mm la 92 mm.

Garnitura de contact asigură o etanșare perfectă între geamul termopan și rama ferestrei, prevenind astfel pierderea de căldură și infiltrarea de aer și umiditate.

Numărul de camere (între 3 și 7) reprezintă numărul de spații goale, umplute cu aer, care cu cât sunt mai multe, cu atât gradul de izolare este mai mare.

Coeficientul de transfer termic Ug indică cât de bine izolează termic pachetul termopan de sticlă. Cu cât valoarea coeficientul este mai mică, cu atât sticla termopan are o performanță termică mai bună.

Coeficientul de transfer termic Uf se referă la coeficientul de transfer termic al ramei de tâmplărie. Acesta reprezintă cantitatea de căldură care se pierde printr-o suprafață de 1m2 în fiecare secundă, în anumite condiții de temperatură interioară și exterioară și se măsoară în W/m2k.

Coeficientul de transfer termic Uw ne arată cât de bine izolează termic întreg ansamalul de fereastră ( rame + sticlă ). Evident, și în cazul acesta, cu cât coeficientul este mai mic, cu atât performanța energetică a ferestrei este mai mare.

Coeficientul de izolare fonică STC (Sound Transmission Class) măsoară cât de bine izolează geamul termopan fonic și poate varia în funcție de grosimea sticlei, tipul de sticlă, spațiul dintre sticle și stratul de izolare fonică aplicat. Pentru a fi considerat eficient din punct de vedere fonic, un geam termopan ar trebui să aibă un coeficient de izolare fonică STC de cel puțin 30.

Protecția antiefracție se măsoară, prin intermediul unei clase de rezistență la efracție. Conform standardelor europene EN 1627-1630, sunt definite șase clase de rezistență la efracție. În funcție de nivelul de siguranță oferit, rezistența crește de la clasa RC1 până la clasa RC6.

Permeabilitatea la aer reprezintă capacitatea unui material de a permite trecerea aerului prin el. Conform normei europene EN 12207, permeabilitatea la aer a unei ferestre sau a unei uși este clasificată în patru clase, de la clasa 1 până la clasa 4. Clasa 1 reprezintă cea mai bună performanță, iar clasa 4 reprezintă cea mai slabă performanță.

Etanşeitatea la averse se referă la capacitatea unei ferestre sau uși de a rezista la infiltrarea apei în timpul ploii sau a altor condiții meteorologice extreme. Conform normei europene EN 12208, etanșeitatea la averse a unei ferestre sau uși este clasificată în nouă clase, de la clasa 0 (cea mai slabă performanță) până la clasa 9A (cea mai bună performanță).

 

Ai întrebări la care nu ai găsit răspuns printre rândurile de mai sus? Lasă-ne un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *