Ce este folia de protecție de pe termopane?

Folia de protecție reprezintă un strat subțire de folie plastică aplicat în timpul procesului de fabricație. Acesta este concepută pentru a proteja tâmplăria de eventuale zgârieturi sau lovituri ce pot să apară în timpul transportului, manipulării sau instalării acestora.

Folia de protecție este îndepărtată, de obicei, după ce termopanele sunt instalate. Uneori, poate fi necesar să o păstrezi pe geamuri încă o perioadă scurtă de timp, pentru a le proteja de murdărie, praf sau de materialele precum gletul, vopseaua lavabilă, tencuiala folosite în timpul lucrărilor de construcție sau renovare.

 

Care este perioada maximă recomandată de păstrare a foliei pe termopane?

Recomandarea de îndepărtare a foliei de pe geamuri poate depinde de la producător la producător însă, cu cât aștepți mai mult, adezivului cu care este lipită aderă la tâmplărie și-ți va da bătăi de cap în momentul îndepărtării.

Cel mai bine este să te grăbești și îndepărtarea acesteia să o faci în termen de până la 2 săptămâni, dar nu mai târziu de 30 de zile.

Până în momentul îndepărtării, este recomandată evitarea expunerii la lumina soarelui, temperaturile extreme și umiditatea ridicată, deoarece acestea pot afecta calitatea foliei și pot duce la deteriorarea geamului.

 

Ce să-ți pregătești pentru îndepărtarea foliei?

 • O cârpă (preferabil de culoare albă), pentru a îndepărta resturile de materiale
 • Soluție din apă și oțet, pusă într-un recipient cu pulverizator
 • Uscător de păr, pentru a încălzi folia
 • Un cutter sau un cuțit, pentru a delimita folia de tencuială la nevoie
 • Cuțit de plastic sau spatulă de plastic

 Cum îndepărtezi folia? Ce ai de făcut?

 1. Șterge mai întâi resturile de praf și materiale de construcții de pe geamuri, pentru a nu risca să apară zgârieturi pe tocul pvc.
 2. Încălzește cuuscătorul de păr porțiuni din folia de protecție. Atenție! Nu menține prea mult uscătorul într-un singur loc, pentru a nu deteriora folia de protecție prin topire.
 3. Desprinde un capăt al foliei de tâmplărie. Folosește un cuțit sau o spatulă de plastic pentru a desprinde un capăt al foliei și  trage ușor de el pentru a-l dezlipi. Dacă a fost suficient de bine încălzită și o dezlipești în primele 30 de zile, ar trebui să se dezlipească foarte ușor. În situația în care se rupt bucăți, trebuie să le desprinzi individual.
 4. Pulverizează soluția de apă cu oțet și șterge cu o cârpă moale eventualele urme de lipici rămase pe tâmplărie. E recomandat să folosești o cârpă albă pentru a evita o posibilă colorare a tâmplăriei.

 

Atenție! Folia este prinsă sub tencuială?

 • NU trage direct de ea pentru a o îndepărta! Vei rupe și bucăți de tencuială, iar finisajul va avea de suferit.
 • Folosește un cutter pentru a tăia ușor folia chiar la baza liniei de tencuială. NU apăsa prea tare, pentru a nu zgâria și profilul pvc.
 • Asigură-te că îndepărtezi doar folia, iar geamurile rămân curate și fără zgârieturi.

Procesul de îndepărtare a foliei este unul relativ simplu. Totuși, o precauție există: evită să folosești orice soluție abrazivă!

Spor la treabă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *